Eén van de meest unieke en kleurrijke festivals in Thailand is het Phi Ta Khon festival, dat ieder jaar wordt gehouden in de plaats Dansai, in de provincie Loei. Tijdens dit festival wordt er een optocht gehouden waarbij mensen spookmaskers dragen, vandaar dat het ook wel het Geestenfeest wordt genoemd.
Het festival is onderdeel van het Bun Luang festival, dat uit twee verschillende festivals bestaat: Bun Pra Wate en Bun Bang Fai. De eerste bestaat uit het continue beluisteren van dertien preken en bij de andere worden raketten afgevuurd om voldoende regen af te smeken.
Er zijn twee theorieën over waar de naam ‘Phi Ta Khon’ vandaan komt. Eén theorie is dat het zicht heeft ontwikkeld uit de uitdrukking “Phi Tam Kon”, wat “Geest volt een persoon” betekend. Lang geleden geloofden de inwoners van Dansai dat geesten uit het bos kwamen om Boeddha te volgen. Een andere theorie is dat de spookmaskers gelijkenis vertonen met de Khon maskers uit Centraal-Thailand, en daarom ‘Phi Ta Khon’ genoemd worden.
De Phi Ta Khons dragen unieke maskers en gekleurde kostuums. Vroeger werden de maskers aan het einde van het festival in de rivier gegooid, maar tegenwoordig gebruiken vele mensen de maskers als decoratie in huis, om het masker opnieuw te gebruiken tijdens het volgende festival. Elke Phi Ta Khon heeft een wapen, zoals een zwaard, met vaak een uiteinde dat lijkt op een penis. Ook dragen ze vaak koebellen die veel geluid maken als een soort regendans.
Bun Luang Festival
Het Bun Luang Festival is verdeeld over drie dagen. Het begint met een ceremonie voor Phra Uppakut, om het festival vrij van problemen te houden. Deze ceremonie wordt geleid door mannen in witte kleding die de spirituele leider Jao Por Guan begeleiden. Ze gaan hierbij van de Pon Chai tempel tot aan de rivier Man, waar ze induiken om naar een steen te zoeken die Phra Uppakut symboliseert. Deze wordt vervolgens teruggebracht naar de tempel.
Even later verzamelt iedereen zich bij het huis van Jao Por Guan voor de Bai Sri ceremonie, waarbij witte draden om de polsen van de twee geestelijke leiders Jao Por Guan en Jao Mae Nang Tiam worden geknoopt om hen geluk en voorspoed te wensen. Nadat deze ceremonie is afgelopen leiden de geestelijke leiders de processie naar de Phon Chai tempel, waar ze drie keer omheen lopen. Ook de Phi Ta Kons doen hier aan mee.
Op de tweede dag verkleden de lokale mensen zich ‘s ochtends als Phi Ta Khons en dansen vrolijk door de stad. ‘s Middags is er een processie voor Phra Wet. De parade wordt geleid door de leider van de Por Saen, gevolgd door een heilig Boeddha veel en vier monniken. Ook Jao Por Guan doet mee aan deze processie en achteraan lopen de dorpelingen die witte kleding dragen.
Later op de dag worden bamboe raketten afgestoken om te smeken voor voldoende regen voor hun gewassen. Hierbij is er ook een wedstrijd om te zien welke raket het hoogst gaat. Op de laatste dag gaat men terug naar de tempel om te luisteren naar preken over de 10 levens van Boeddha.
Het Bun Luang en de Phi Ta Khon festival vindt ieder jaar plaats tegen het einde van juni of begin juli. De exacte datum waarop het begint wordt bepaald door een ritueel uitgevoerd door Jao Por Guan, Jao Mae Nang Tiam, de Por Saen en de Nang Tang. Als je de mogelijkheid hebt om dit festival bij te wonen, moet je het zeker doen.
Volg ons:
Facebook Twitter Google+ Pinterest Instagram RSS Feed