
Thailand werd door de eeuwen heen in aanloop naar het tijdperk van de gedocumenteerde geschiedenis als eerste bevolkt door Mon en Khmer groepen en later door de Tai, een etnische groep uit het zuiden van China die naar Vietnam migreerde en geleidelijk naar Laos en het noorden van Thailand. De Tai verspreiden zich in het eerste millenium van de Christelijke jaartelling over Yunan, Vietnam, Laos, Thailand en Myanmar en zette zich uiteen in verschillende taalkindige sub-groepen. Gedurende deze hele periode waren de Tai relatief gezien kleine spelers in de meest noordelijk bewoonde uithoeken van Zuid-Oost Azië, ingeklemd tussen de koninkrijken van Nan Zhao, PYU, en Angkor.
Rond het begin van de 2de eeuw v.C. breidde het Rijk van Sumatra Srivijaya zich uit tot het Maleisische schiereiland in het zuiden van Thailand. Nakhon Si Thammarat en Chiaya, Surat Thani werden opgericht tijdens deze periode om de handel te vergemakkelijken over de landengte van Kra.
Dvaravati
Rond de 6de tot de 9de eeuw werden de vruchtbare centrale vlakten bewoond door een Mon beschaving bekend als Dvaravati. Deze mysterieuze beschaving wijkte af van de naburige koninkrijken van Chenla en Angkor en stichtte enkele door grachten en aardse muren omringde steden, waaronder Lopburi (fungerend als een belangrijk religieus centrum) en Nakhon Pathom (in de buurt van Bangkok), wat mogelijk de hoofdstad was. Hoewel veel onbekend is over dit gebied, had de Dvaravati gevestigde interne en externe handel routes die belangrijk waren voor de ontwikkeling van Thailand en liet het een schat aan boeddhistische kunst achter, dat getuigt van de grote invloed van de Indiase cultuur en religie op de regio.Khmers van Angkor

Volg ons:
Facebook Twitter Google+ Pinterest Instagram RSS Feed