Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Geografie van Thailand

Thailand is gelegen in het hart van de Zuidoost-Azië regio. De geografie van Thailand heeft vele natuurlijke grenzen met de buurlanden: een bergachtige grens met Myanmar (Birma) in het noorden en westen, een lang stuk van de Mekong rivier scheiden Laos en Thailand in het noorden en oosten, en de Mekong rivier en de Dongrak Bergen vormen een afbakening van de grens met Cambodja in het oosten.


Met een oppervlakte van ongeveer 514.000 vierkante kilometer, is Thailand het 50e grootste land ter wereld, bijna even groot als Spanje. Met een ligging van slechts 15 graden ten noorden van de evenaar heeft Thailand een tropisch klimaat en de temperaturen liggen meestal tussen de 19 tot 38 graden. Moessonregens vallen voornamelijk van mei tot juli en koeler, droger weer tref je rond november en december.

Vier regio’s

Thailand’s vier belangrijkste regio’s zijn elk geografisch onderscheiden van elkaar. Ondanks de geografische grenzen van Thailand vallen alle vier binnen de tropen.

Langs de westelijke grens van Thailand met Myanmar liggen de beboste bergen van Thailand die steeds hoger worden richting het noorden, met een piek op de 2,565 meter hoge Doi Inthanon. De noordelijke pieken van Thailand zijn vol met wilde dieren en beschikken over de koelste winters van Thailand.

De geografie van Noord-Oost Thailand, waar de grenzen van het Koninkrijk met Laos liggen op de Mekong rivier, is voorzien van het Khorat Plateau, dat zich uitstrekt in zuidelijke richting naar de Thaise grens met Cambodja. De Isaan regio van het noordoosten van Thailand is de dichtstbevolkte regio van Thailand (met uitzondering van Bangkok) en beschikt over een aantal drukke provinciale hoofdsteden.

De geografie van het interieur van Thailand wordt gedomineerd door de centrale vlakte, waardoor de Chao Phraya rivier uitgestrekte rijstvelden voedt alvorens het de bruisende hoofdstad van Bangkok aandoet en uitmondt in de Golf van Thailand.

De slanke romp in het zuiden van de figuratieve olifant die uitstrekt tot het Maleisische schiereiland scheidt de Andaman Zee van de Golf van Thailand en voorziet Thailand van stranden en eilanden langs tegengestelde oevers. De beschutte baaien van de smalle Isthmus of Kra waren ooit belangrijke havens langs een oude, strategische handelsroute. Vandaag de dag zijn Phuket en Koh Samui even belangrijk als toeristische bestemmingen, maar beide kusten bevatten ook tal van historische bezienswaardigheden, alsmede nationale parken, opvangcentra voor wilde dieren, bossen en spectaculaire watervallen en stranden.

Naast deze natuurlijke, geografische regio’s, is Thailand verdeeld in 76 politieke provincies, met Bangkok als de politieke, commerciële, industriële, educatieve en entertainment-hoofdstad van het land.

Gerelateerde artikelen